Yin Yoga

Yin Yoga

Het geheim van souplesse

Yin Yoga is een rustige yogavorm die voor iedereen geschikt is, maar zeker voor personen met bindweefsel- en gewrichtsklachten. De oefeningen bij Yin Yoga zijn gericht op ontspannen, en op een zachte manier rekken ván en rustig druk geven óp het bindweefsel en de gewrichten. Op deze manier worden spanningen losgelaten, waardoor het bindweefsel langzaam wordt opgerekt en gehydrateerd.

Hydratatie
Een goede waterhuishouding in ons lichaam is van groot belang. Onze huid als uiterlijk kenmerk is daar een goed voorbeeld van: bij een lagere vochtopname wordt deze rimpelig. Hetzelfde geldt voor het functioneren van ons bindweefsel en onze gewrichten. Die dienen goed ‘gesmeerd’ te blijven. Het lichaam maakt daarvoor een gewrichtsvloeistof aan. En de basisbestanddelen van deze zogenoemde synoviale vloeistof zijn kraakbeenvoedingsstoffen en vocht.

Hoe werkt Yin Yoga?
Veel skeletspieren kun je zeer heftig, snel en kort bewegen (de snelle spieren), andere skeletspieren (bijvoorbeeld de buikspieren) verslappen makkelijker (de trage spieren). Beide bevatten veel bloed. Bindweefsel bevat minder bloed en heeft bovendien een andere structuur, waardoor het minder beweeglijk is. Yin Yoga brengt je rustig in de juiste houding om deze minimaal drie tot vijf minuten vast te houden. Hierdoor wordt het bindweefsel langzaam opgerekt en samen met de gewrichten gehydrateerd. Bijkomend voordeel is dat tevens bijbehorende spiergroepen meerekken, terwijl ze tegelijkertijd ontspannen blijven.

Hoe ziet een Yin Yogales eruit?
Zoals gezegd worden de stretchoefeningen enkele minuten aangehouden teneinde het bindweefsel te stimuleren en je mobiliteit en flexibiliteit te herstellen. De zwaartekracht, in combinatie met je ademhaling, kan dan haar werk doen. Deelnemers worden begeleid door eventueel hun houding aan te passen, of door het plaatsen van ondersteunende middelen (zoals bolsters, kussens, yogablokjes of yogaballen).

Een Yin Yogales heeft een meditatief karakter met rustgevende muziek op de achtergrond. De persoonlijke begeleiding van de yogadocent doet de rest.

De lessen Yin Yoga worden gegeven op woensdagavond, van 19.00 – 20.00 uur en donderdagochtend, van 9.00 – 10.00 uur door Conny van Platerink.

Daarnaast op vrijdagochtend, van 9.00 – 10.0 uur door Marijke Hermans

Namasté,

Conny van Platerink & Marijke Hermans