Yoga Nidra

Yoga Nidra

De kunst van het ontspannen

Hoe prettig je leven ook is, spanning bouwt zich altijd op. Dit kan in de spieren zijn, maar ook emotioneel of mentaal. Daarom is het belangrijk om regelmatig écht te ontspannen. Veel mensen slapen wel (genoeg) maar rusten daar niet echt van uit. Zo kan je op een gegeven moment het gevoel krijgen dat je achter de feiten aanloopt en altijd moe bent.

Het woord ‘nidra’ komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk ‘ slaap’. In Yoga Nidra, een afgeleide vorm van Hatha Yoga, ‘slaapt’ je lichaam, maar je geest blijft alert, waardoor je bewustzijn tussen waken en dromen wordt gebracht. Dit geeft je de gelegenheid om heel diep weg te zakken in de ontspanning, wat zeer verkwikkend werkt. Door langere tijd in deze toestand te zijn, rust je heel efficiënt en ben je ontvankelijk voor vele hernieuwende indrukken.

Waarom doen mensen aan Yoga Nidra?
– Ultieme ontspanning (bijvoorbeeld na een drukke werkweek)
– Veranderen van vastgeroeste gedachtes en patronen
– Stimuleren van de slaap/oplossen van slaapstoornissen
– Zelfbewustzijn bevorderen (burn-out/stress/depressie)
– Verbeteren van het concentratievermogen

Hoe ziet een Yoga Nidra les eruit?
Aan het begin van de les worden er een aantal lichte yogaoefeningen gedaan. Daarna ga je zo comfortabel mogelijk liggen op de rug in savasana (de ontspanningshouding). Vanaf dat moment hoef je niets meer te ‘doen’. Je hoeft alleen maar de intentie te hebben om wakker te blijven, om je aandacht bij de stem van de docent te houden en om stil te blijven liggen. Na afloop wordt er, zoals altijd, (in stilte) thee gedronken. Geef jezelf en je medecursisten even de tijd om ‘terug’ te komen uit de verstilling van de les.

Sankalpa
Elke oefening van Yoga Nidra bevat een sankalpa. Dit wordt vertaald met ‘besluit’, maar ook met ‘voornemen’. Het is een korte, positieve zin die je tijdens de les een aantal keer in jezelf herhaald. De sankalpa van de Yoga Nidra-oefening is bijzonder effectief, omdat deze in ontspannen toestand in het onderbewustzijn terecht komt. Al gauw zul je merken dat de sankalpa ook in je dagelijkse leven blijft doorwerken.

Wat is het effect?
De positieve effecten van Yoga Nidra zijn eindeloos, maar de belangrijkste zijn toch wel: het verminderen van stress, angst en psychosomatische klachten. Yoga Nidra ontspant zowel lichamelijk als emotioneel en mentaal, het laadt je lichaam weer op, vergroot het zelfvertrouwen, verhoogt je concentratievermogen en inspireert je creativiteit en algehele gevoel van welzijn. Als je moeite hebt om in slaap te vallen of gewoon eens heel lekker wil slapen, dan past Yoga Nidra ook prima bij je.

De Yoga Nidra lessen worden gegeven op vrijdagavond, van 19.00 tot 20.00 uur.

Een ideale afsluiter van de werkweek en een heerlijk begin van het weekend.

Namasté,

Marijke & Conny